Кошик
503 відгуків
Минимальный заказ на саженцы в корзине и по тел =200 грн  

Порей - самий вдячний цибуля

Я людина, дуже поступово втягується у процес землеробства. Починала виключно з квітів і картоплі (дитинство не вважається), бо як не хотілося (та й часу не було) сильно возитися. Ледащо, в загальному.

Так і з пореєм. Спостерігаючи, як з ним пораються мої батьки, говорила: "Ооой, я не хочу з ним зв'язуватися, ніколи не буду його вирощувати". Але мені завжди було цікаво виростити те, чого не було у мого найближчого оточення, рушійною силою було дізнатися щось нове.

І ось я, одного разу посіявши ріпчасту цибулю з чорнушки (батьки-то тільки з сіянки ростили), в середині липня виявляю, що кілька штук з них виявляються "часником". Ще через пару тижнів йому був поставлений діагноз "пір". Ось тут я стала його завзято підгортати і до осені отримала цілком непогані біленькі"ніжки".

Всі. Це був сигнал до дії - "так виявляється просто виростити???" Але мені потрібен був результат побільше. Тому, озброївшись теорією, приступила до практики. І два останні роки урожай мене радує.

Що я роблю? Отже:

В самому кінці лютого (23-27 числа) замочую насіння в гарячій воді (50 градусів), потім додаю розчин марганцівки, тримаю в ньому хвилин 20 і далі злегка підсушую до сипучого стану. Сію в шухлядки (для балконних квітів), в які відразу насипаю 10 сантиметрів землі, заготовленої з осені на своїй ділянці, а зверху пару сантиметрів стерильного кокосового субстрату. Роблю борозенки поперек скриньки на відстані 1.5 см глибиною 1 см, у них розкладаю чорнушку, досить густо, на відстані не більше 1 див. Накриваю плівкою і відправляю в тепле місце.

Як тільки з'являються перші петельки, відразу на світло. Після того, як з'являться повні сходи, виношу на прохолодну лоджію, де вони у мене і знаходяться до переїзду на дачу. Як тільки петелька розпрямляється, відрізаю в місці перегину, потім стрижу кожен раз, як цибуля зросте до 10-12 див. Удобрюю так само, як і решту розсаду, слабкими розчинами гуматів або фертики, або ще яких-небудь органо-мінеральних добрив. Не пікірують, місця не вистачає в квартирі, до моменту висадки в ящику виходить "газон".

У 2016 році висаджувала в ОГ 1 травня, в 2017 через негоду - в 20-х числах травня. Мій секретик висадки в ОГ - ніколи перед цим не поливаю, а навпаки, чекаю, щоб грунт в ящиках трохи просох. Тоді лук досить легко витягується, земля з коренів струшується і нічого не ламається. Одного разу пробувала частина залити водою, так половину перепсував.

Як готую грядку? Обов'язково додаючи пісок, перегній, доломитку, трохи сечовини (столову ложку на 2 кв. метра) Земля виходить дуже легка. Два роки садила по краю гряди з ріпчастою цибулею, в цьому році вирішила, що буду садити поряд з морквою. Бо ріпчаста доводиться накривати плівкою від дощів під час дозрівання, а порей цьому заважає. За тиждень до посадки викопую траншейку глибиною сантиметрів 15, пріхлопивать руками "бортики", щоб не обсипалися.

При висадці обрізаю коріння, залишаючи сантиметрів 5, роблю заглиблення в траншеї і висаджую, не заглиблюючи, тобто так само, як сидів у шухлядці. Саджу дуже густо, можна мене за це покритикувати. Але... місце обмежене, а розсада завжди зайва залишається, викидати шкода. Відстань між рослинами 5 см. І схоже, що цибуля на мене не в образі. Ставлю дуги і накриваю спанбондом, який не знімаю до тих пір, поки не побачу, що цибулька прижився, на жаль, не фотографувала.

В травні/червні іноді кроплю з лійки водою з додаванням дьогтю ( чайна ложка на лійку) для відлякування цибулевої мухи. Припудриваю золою, обприскую розчином марганцівки. Один раз за сезон підживлюю комплексним для лука.

У минулому році листя в процесі росту не підрізала, в цьому один раз стрижку зробила (сантиметрів на 20), але великої різниці не помітила. Підгортаю по мірі зростання, після збирання цибулі, сгребаю всю землю до порею, а поруч сію гірчицю. Коли вже підгорнути нічим, мульчую сіном.

Вирощувала сорти Елефант, Карантанський, XXL, але Елефант починає частково у вересні можуть стрілкуватись, мабуть, вважає, що у нього другий рік життя пішов. Тому на цей рік у планах інші сорти - Бандит і Казимир.

Прибираю цибулю на початку жовтня, промиваю від землі і розкладаю просушитись, потім корінці обрізаю, залишаючи 1-1.5 см, подвявшие зелене листя зрізаю. Загортаю кожен в газету і занурюю у велике пластикове відро вертикально. До морозів зберігається на дачі в будинку, потім забираю в квартиру на лоджію.

Тепер я вважаю, що порей простіше для вирощування, ніж ріпчаста. Не хворіє, не пошкоджується шкідниками, добре зберігається.

У минулому році зберігався до лютого, в цьому - з'їли до Нового року. Використовую його скрізь замість ріпчастої цибулі. Дуже любимо обсмажений з петрушкою і сметаною - за смаком, як гриби. Загалом, ніяких обмежень в кулінарії. Зелені листочки, які не встигли завять, теж йдуть в хід.

Мій висновок: "ніколи не говори: "ніколи!"" На досягнутому зупинятися не буду, так як результат мене не дуже влаштовує, хочу ще більші виростити, тому з задоволенням послухаю поради досвідчених людей

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner